Project Description

Ahavath Achim Early Learning Center
Atlanta, GA

Located on the campus of the historic Ahavath Achim synagogue, the center is tailored to a unique curriculum that supports the Reggio Emilia Approach recognizing the importance of both indoor and outdoor physical environments on the childhood learning processes. The students enrolled in the center are ages 2, 3, and 4.

The project comprises the renovation of a ca. 1959 building and the addition of 3,600 square feet. The design embraces the following:

▪ Natural sunlight through the use of recessed solar tubes, glazed walls, and  clerestory windows.

▪ Community via a central gathering space on which the classrooms focus.

▪ Seamless experiences merging indoor space with outdoor space utilizing large garage type doors.

▪ Respect for the earth via an outdoor classroom and a greenhouse that engage children in a variety of skills.

▪ Spaces in the building include:
– 6 classrooms.           – Reception area.                        – Art room.
– 2 offices.                    – Staff lounge/workroom.        – Central piazza.

▪ 9,700 square feet.